Kaasbereiding

De Nederlanders staan bekend om hun liefde voor kaas. Veel van deze kazen worden echter in fabrieken op grote schaal geproduceerd. Wij maken nog op ‘ouderwetse’ manier onze heerlijke, rauwmelkse Goudse boerenkaas

Proces van kaasbereiding

Op Kaas & Zuivelboerderij Van Winden maken we al jarenlang op ambachtelijke wijze Goudse boerenkaas, waarbij we gebruik maken van technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven. De inspiratie voor onze kazen komt voort uit een diep respect voor de natuur en een passie voor zuivelproducten van hoge kwaliteit.

01

Melk verhitten

Het proces begint met de verse melk die ‘s ochtends vroeg vanuit de melkstal direct in de kaastobe wordt gepompt. Hier wordt zuursel aan toegevoegd en vervolgens wordt de melk langzaam verhit tot 28,5 C.

02

Stremsel toevoegen

Vervolgens voegen we stremsel toe aan de melk en laten we de melk een uur ‘stremmen’. Er ontstaat dan wrongel en wei. Wrongel is een vaste substantie van eiwitten en wei is de vloeistof die over blijft.

03

Wrongel snijden en wassen

De gestremde melk wordt tot steeds kleinere wrongelkorrels gesneden. Tussendoor wordt de wrongel 2x met heet water gewassen (gespoeld) om ervoor te zorgen dat alle wrongeldeeltjes van de wei worden gescheiden.

04

In het kaasvat

Als de wrongel genoeg is samengeklonterd, wordt de laatste wei afgetapt zodat alleen de wrongel overblijft. Deze wrongel wordt vervolgens in kaasvaten van ongeveer 12 kilo gedaan. Alle kaasvaten worden onder de kaaspers gezet zodat de wrongel de juiste kaasvorm aanneemt en de laatste wei eruit wordt geperst. De kazen blijven 2 uur onder de kaaspers staan. Tussendoor worden de kazen een keer gedraait en krijgen ze het traditionele boerenkaasmerk op de korst.

05

Het rijpingsproces

Nadat de kazen uit de kaasvaten zijn gehaald, worden ze voor 4 dagen in een pekelbad gelegd. Hierdoor krijgen ze een zoute smaak en een hardere korst. Daarna krijgen de kazen een klein plastic laagje wat zorgt voor een goede houdbaarheid van de kaas. Tot slot worden de kazen op de plank gelegd zodat ze verder kunnen rijpen.

Onze boerenkaas: De Gaeghlander

Omdat wij boerenkaas op onze eigen manier maken met onze eigen melk, noemen wij onze boerenkaas de Gaeghlander. Je proeft de speciale rijke en volle smaak van onze boerenkaas en dit onderscheidt zich van andere boerenkazen.

Een leuk weetje: vroeger heette het water langs de weg ‘de Gaegh’ dus vandaar dat wij onze kaas naar de Gaeghlander hebben vernoemd.

Wij heten je van harte welkom

Ervaar de passie en traditie van onze kaas- en zuivelboerderij. Kom langs, maak kennis met onze dieren, en proef onze heerlijke, ambachtelijke producten.